Månadsbrev december – Avvaktande avslut på året

Avvaktande avslut på året

Börserna runt om i världen har varit försiktigt stigande under december i avvaktan på amerikanskt Senatsval i Georgia och det väntade stödpaketet. Världsindex är upp ca 0,5%.

Marknaden

December var en fin månad för Cicero Fonder. Alla våra aktivt förvaltade fonder slog sina respektive jämförelseindex, vilket är kul.

De inledande vaccineringarna går hittills ganska långsamt och pandemin har tagit ny fart under december. Som vi alla hört talas om handlar det dels om allmänt högre virus spridning men också dels om den muterade, mer smittsamma virusstammen som först upptäckts i Storbritannien. Följden har blivit att Europa har stängt sina gränser mot önationen i ett försök att dämpa spridningen.

Politisk oro utbröt i USA efter senatsvalet i Georgia i mellandagarna. Fyra personer har dödats och 52 gripits efter massiva demonstrationer i Washington DC då kongressen hade samlats för att formellt godkänna Joe Biden som president. Trumpanhängare forcerade barriärerna vid Capitolium och tog sig in i byggnaden. Demokraterna lyckades ta båda platserna i omvalet till senaten i Georgia. Det innebär att det nu är 50/50 i senaten mellan demokrater och republikaner med vicepresident Harris som utslagsröst. Därmed är hela kongressen demokratisk vilket ger större svängrum för Biden i den ekonomiska politiken. Tolkningen är att finanspolitiken då kan bli mer expansiv. Talman Nancy Pelosi hotar nu med riksrätt för Trump, som delvis anses ha uppmanat till uppror, om han inte avgår.

Måndag den 21/12 var första dagen för Tesla som medlem av S&P 500. Aktien är sedan annonseringen att den skulle in i index upp med över 80%. Värderingen på Tesla framstår som svindlande i jämförelse med andra biltillverkare. Telsa värderas till drygt 800 MDR USD vilket är mer än Ford, Honda, BMW, Dailmler, GM, VW och Toyota tillsammans.

Närmaste framtiden

Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 0,44% medan Cicero World 0-50 steg med 0,51% under december månad. Index slutade 0,23% respektive 0,08%. Båda fonderna slog sina jämförelseindex och skillnaderna förklaras av bättre aktieval. 

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +1,1% under december månad, Cicero Avkastning steg med 0,23% under en månad då jämförelseindex steg med 0,04%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första femton månader med en uppgång på ca 32%. Under 2020 är Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex och har därmed stigit med över 19%. Under december var fonden upp med 2,28% och jämförelseindex -2,09%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 0,64%. Detta var bättre än jämförelseindex som steg med 0,53%.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 0,75%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 2,13%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index sjönk med 2,21% under månaden, vilket var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 2,02%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.