Internationella riskaptiten fortsatte att kylas av i början av augusti. Börserna föll i både Europa och i USA där fallen var ännu kraftigast på de mer tekniktunga amerikanska börserna som hade sina största dagliga nedgångar sedan 2022 i början av augusti. Efter lugnande tongångar från FED lugnade sig marknaden och exempelvis Världsindex stängande faktiskt månaden med en uppgång på 2,7% efter att ha varit ner som mest över 6%. Notera att den svenska kronan utvecklade sig starkt efter räntesänkningen och var exempelvis upp drygt 4% mot dollarn. Detta påverkar investeringar i utländska aktier i samma utsträckning varför Världsindex i SEK faktiskt var ner 1,5%.
Marknaden
Ytterligare indikation på en tilltagande riskaversion i marknaden är att riskindexet VIX ökade kraftigt till sin högsta notering sedan april, ju högre nivå på indexet desto mer riskavert anses marknaden vara, och de klassiska ’safe haven’ valutorna JPY, CHF och USD stärktes. Vi noterar ovan den största uppgången sedan 2022 i VIX i veckan med +32%.
Den utlösande faktorn för börsfallet var en svag ISM-siffra (ISM Manufacturing PMI, temperaturmätare för tillverkningsindustrin och därmed en bra indikator för tillståndet i den amerikanska ekonomin) kom in på 46,4 där 50 indikerar gränsen för tillväxt. Marknaden började då oroa sig för att FED har väntat för länge med räntesänkningar och därmed skulle den amerikanska ekonomin drivas in i recession.
Under den resterande delen av månaden började FED kommunicera alltmer tydligt att den första räntesänkningen kommer vid FED:s septembermötet, den 18/9. Powell valde också att ägna sitt tal i Jackson Hole i slutet av augusti åt tillståndet i den amerikanska ekonomin. Marknaden prisar därmed in 3–4 räntesänkningar i år i USA. Marknaden återhämtade därmed succesivt hela nedgångarna och mer därtill när riskviljan återkom.
Även i Sverige prisar marknaden in ytterligare 3–4 räntesänkningar. Riksbanken har ju dock redan startat sänkningscykeln med sänkningarna i maj och augusti. Om planerna slår in kommer vi ha en styrränta på 2,75 eller 3 procent vid årsskiftet säger riksbankschef Erik Thedéen.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.