Månadsbrev augusti – Statistik och centralbanker i fokus

Börserna runt om i världen var positiva under augusti. Viktigaste hållpunkt var den Amerikanska Centralbanken (FED) som höll sitt årliga symposium i Jackson Hole i mitten av månaden.

Världsindex är upp med knappt 2,52% i lokal valuta.

Förvaltningen har haft en bra månad och alla Cicero Fonders aktivt förvaltade mandat har slagit sina respektive jämförelseindex.

Marknaden

Det har talats mycket under månaden om den amerikanska centralbankens strategi för att lätta på gasen lite rörande de penningpolitiska stimulanserna, så kallad Tapering. Marknaden har reagerat kraftigt på oron för åtstramningar tidigare under året. I samband med FED:s symposium i Jackson Hole var ledningen med Powell i spetsen tydliga med att Tapering kommer att ske försiktigt och gradvis. Vidare menar man att arbetsmarknaden inte har återhämtat sig tillräckligt för att åtstramningar ska kunna bli aktuella nu. Man tydliggör att förändringar i penningpolitiken tidigast kan komma i slutet av året och i så fall annonseras i god tid innan förändringar införs.

Makrostatistik har i allmänhet kommit in i ganska starkt under augusti, men tillväxtsiffrorna i procent har avtagit helt naturligt då vi nu har kommit en bra bit på väg i återhämtningen. Både rörande Inköpschefsindex (ISM) och den viktigaste arbetsmarknadssiffran (Payrolls) har huvudsiffrorna varit starka men delkomponenter rörande prisutveckling, och därmed inflationistiska tendenser, har kommit in lite lägre vilket i marknadens ögon är den bästa av världar.

Månaden har därmed bidragit med ett bra klimat för aktiemarknaden och räntorna har rört sig relativt lite trots stark makrodata Även detta i motsats till vad vi såg under våren när minskade penningpolitiska stimulanser kom på tal. Exempelvis har vi sett den amerikanska tioåringnen pendla mellan relativt beskedliga 1,20 – 1,30 procent.

Närmaste framtiden

Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 1,44% medan Cicero World 0-50 steg med 1,22% under augusti månad. Index slutade +1,34% respektive +0,57 %. Båda fonderna gick därmed bättre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,44% under augusti månad, Cicero Avkastning steg med 0,18% emedan jämförelseindex var oförändrat.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugotre månader med en uppgång på ca 66%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under augusti var fonden upp med 0,04% och jämförelseindex -0,77%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under augusti var fonden upp med 5,67% medan jämförelseindex steg med +3,89%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 3,22 %. Detta var något bättre än jämförelseindex som steg med 2,88%.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 0,16%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 0,5%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index steg med 0,1% under månaden, vilket var sämre än jämförelseindex som steg med 2,74%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.