Månadsbrev Augusti – Ränteoro inför Jackson Hole

Augusti har varit en orolig börsmånad globalt även om de sista dagarnas handel innebar en ganska kraftfull återhämtning. Amerikanska S&P 500 slutade exempelvis månaden ner 1,59% i lokal valuta efter att ha varit ner som värst över 4,5% den 18:e augusti.

Den svenska kronan har åter varit svag under månaden vilket medför att de negativa Indexutvecklingarna i lokal valuta för de internationella marknaderna i många fall förbyts till positiva i svenska kronor. S&P 500 som var ner 1,59% i lokal valuta är upp 2,56% i SEK under månaden och världsindex var ner med 2,35% i lokal valuta men upp 1,77% i SEK.

Marknaden
Skidorten Jackson Hole stod i marknadens blickfång under sista veckan i augusti då världens centralbankschefer samlades till konferens. Som vanligt var höjdpunkten Powells tal på fredagskvällen den 25:e augusti. Under månaden har marknadsräntorna stigit. Amerikansk 10-åring startade augusti kring 4% och handlade som högst innan centralbanksmötet på 4,34%. Efter lite slagig handel i samband med Powells tal steg börserna framåt kvällen och S&P 500 slutade på plus. Powells retorik var som väntat lite hökaktig och han lyfte fram att den fortsatt goda tillväxten gör att räntan kan behöva höjas ytterligare. Powell var dock också tydlig med att inflationen bromsat betydligt de senaste 3–6 månaderna och att inkommande data kommer vara avgörande för penningpolitiken. Talet innebar en lättnad för marknaden och marknadsräntorna föll med stigande börser under de sista handelsdagarna på månaden. Nyinkommen statistik som pekar mot lite svalare amerikansk arbetsmarknad och mindre optimistiska hushåll bidrog också till lite lägre räntor. Antalet lediga platser i USA föll enligt JOLTS i juli för tredje månaden i rad och det mer än väntat. Även om vakanserna har en bit kvar till nivåerna innan stödjer detta bilden av en arbetsmarknad som gradvis rör sig mot en bättre balans, vilket ökar förutsättningarna för Fed att mjuklanda ekonomin.

ECB:s Lagarde lät lite mer hökaktig i sitt Jackson-Hole-tal och upprepade att ECB kommer höja räntan så mycket som krävs för att få inflationen tillbaka på målet samt att det är bättre att höja lite för mycket än för lite. Marknadens förväntningar på ECB ser ut ungefär som för Fed med 17 punkter högre ränta till och med december i år. Inprisningen för september ligger på 8 punkter vilket tyder på 33% sannolikhet för en höjning.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser fortfarande attraktiva ut och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 0,9% medan Cicero Yield sjönk med 0,6% under månaden. Index slutade +0,6% respektive +0,6%.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,2% under augusti månad, Cicero Avkastning var +0,6% medan jämförelseindex var +0,2%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -4,2% i augusti medan jämförelseindex var ner 2,9%.

Aktiespararna Småbolag Edge var under augusti ner med 6,5% medan jämförelseindex var ner med 4,7%.

Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 0,8%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 1,6%.

Cicero Global sjönk med 2,7%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 1,6%.

Peabfonden sjönk med 2,4%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 1,1%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 3,4% vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 2,6% vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var upp 2,1%

Cicero Optimum ESG Sector var upp med 2,5%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.