Augusti har varit en orolig börsmånad globalt även om de sista dagarnas handel innebar en ganska kraftfull återhämtning. Amerikanska S&P 500 slutade exempelvis månaden ner 1,59% i lokal valuta efter att ha varit ner som värst över 4,5% den 18:e augusti.
Den svenska kronan har åter varit svag under månaden vilket medför att de negativa Indexutvecklingarna i lokal valuta för de internationella marknaderna i många fall förbyts till positiva i svenska kronor. S&P 500 som var ner 1,59% i lokal valuta är upp 2,56% i SEK under månaden och världsindex var ner med 2,35% i lokal valuta men upp 1,77% i SEK.
Marknaden
Skidorten Jackson Hole stod i marknadens blickfång under sista veckan i augusti då världens centralbankschefer samlades till konferens. Som vanligt var höjdpunkten Powells tal på fredagskvällen den 25:e augusti. Under månaden har marknadsräntorna stigit. Amerikansk 10-åring startade augusti kring 4% och handlade som högst innan centralbanksmötet på 4,34%. Efter lite slagig handel i samband med Powells tal steg börserna framåt kvällen och S&P 500 slutade på plus. Powells retorik var som väntat lite hökaktig och han lyfte fram att den fortsatt goda tillväxten gör att räntan kan behöva höjas ytterligare. Powell var dock också tydlig med att inflationen bromsat betydligt de senaste 3–6 månaderna och att inkommande data kommer vara avgörande för penningpolitiken. Talet innebar en lättnad för marknaden och marknadsräntorna föll med stigande börser under de sista handelsdagarna på månaden. Nyinkommen statistik som pekar mot lite svalare amerikansk arbetsmarknad och mindre optimistiska hushåll bidrog också till lite lägre räntor. Antalet lediga platser i USA föll enligt JOLTS i juli för tredje månaden i rad och det mer än väntat. Även om vakanserna har en bit kvar till nivåerna innan stödjer detta bilden av en arbetsmarknad som gradvis rör sig mot en bättre balans, vilket ökar förutsättningarna för Fed att mjuklanda ekonomin.
ECB:s Lagarde lät lite mer hökaktig i sitt Jackson-Hole-tal och upprepade att ECB kommer höja räntan så mycket som krävs för att få inflationen tillbaka på målet samt att det är bättre att höja lite för mycket än för lite. Marknadens förväntningar på ECB ser ut ungefär som för Fed med 17 punkter högre ränta till och med december i år. Inprisningen för september ligger på 8 punkter vilket tyder på 33% sannolikhet för en höjning.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser fortfarande attraktiva ut och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 0,9% medan Cicero Yield sjönk med 0,6% under månaden. Index slutade +0,6% respektive +0,6%.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,2% under augusti månad, Cicero Avkastning var +0,6% medan jämförelseindex var +0,2%.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -4,2% i augusti medan jämförelseindex var ner 2,9%.
Aktiespararna Småbolag Edge var under augusti ner med 6,5% medan jämförelseindex var ner med 4,7%.
Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 0,8%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 1,6%.
Cicero Global sjönk med 2,7%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 1,6%.
Peabfonden sjönk med 2,4%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 1,1%.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 3,4% vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 2,6% vilket var i linje med jämförelseindex.
USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var upp 2,1%
Cicero Optimum ESG Sector var upp med 2,5%.