Månadsbrev april – Rapporter för första kvartalet

Börserna runt om i världen var stigande under april även om takten från mars avtog en aning. Vi har sett inledningen på en, hittills, bra rapportsäsong för det första kvartalet. Världsindex är upp ca 1% i SEK under månaden.

Marknaden
De två orosmoment som har gäckat börsen tidigare i år, takten i den ekonomiska återhämtningen samt oro för inflation, har nu lyst med sin frånvaro under ett par månader. Samtidigt finns båda faktorerna kvar och negativa datapunkter kan leda till förnyad oro.

Under april har marknaden i stället fokuserat på fina bolagsrapporter. Vi har i flera sektorer sett överraskande bra rapporter. Både verkstadsbolag och framför allt banker sticker ut positivt.

Rörande verkstadsbolagen märks det att hjulen börjar snurra igen och vi har sett fina siffror från bland annat Volvo, SKF och Atlas Copco. Intressant är dock att trots att man visar fina siffror står aktierna lägre idag än innan respektive rapport. Ett av skälen är sannolikt höga värderingar. Marknaden har svårt att ta till sig de fina marginalerna under Q1 när värderingen är hög och den framtida återhämtningstakten lite oviss. Ett annat problem som har drabbat de flesta tillverkande bolag under den senaste tiden är den skriande bristen på halvledare som bland annat har tvingat Volvo att ta stoppdagar i produktionen. Detta är naturligtvis ett internationellt problem även som berör många tillverkande bolag runt om i världen med ökande teknikinslag i sina produkter.

Världen över har vi sett mycket fina bankrapporter som överträffar marknadens förväntningar. Inte heller här leder rapporterna till större börsuppgångar. Marknaden ser att mycket av drivkraften i rapporterna relateras till starka börser vilket man är lite skeptisk varaktigheten i. I Sverige vill vi dock framhålla mycket låga kreditförluster som positivt.

Närmaste framtiden
Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 0,64% medan Cicero World 0-50 steg med 0,39% under april månad. Index slutade +0,58% respektive +0,27%. Båda fonderna slog sina jämförelseindex och skillnaderna förklaras främst av bra återhämtning i miljöinriktade invalda hållbara bolag som fonderna äger.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,29% under april månad, Cicero Avkastning steg med 0,12% under en månad då jämförelseindex i stället steg med 0,06%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugo månader med en uppgång på ca 54%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under april var fonden upp med 3,87% och jämförelseindex +1,85%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 0,72%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 1,19%.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning steg med 1,81%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 1,8%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index sjönk med 4,51% under månaden, vilket var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 4,36%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.