Månadsbrev April – Börspaus och rapporter

Marknaden har fokuserat på stigande räntor under april. En oväntat stark amerikansk ISM samt oroande inflationsdata från USA har bidragit till detta. Vidare har vi sett flera bolag inom framför allt den heta halvledarsektorn falla på sina rapporter.

Sammantaget leder ovanstående till att världsindex i lokal valuta är ner knappt 4% under månaden.

Marknaden
Amerikanska räntor och valutan fick en extra skjuts uppåt den första april när ISM för mars dök upp oväntat starkt. ISM-siffran för industritemperaturen i mars slog inte bara förväntningarna med råge utan landade över det magiska 50-strecket (50,3), som är skillnaden mellan expansion och kontraktion, för första gången på 1,5 år.

Därefter fick vi också högre än väntad kärninflation i USA. En junisänkning från Federal Reserve ter sig alltmer osannolik och på marknaden börjar man dessutom tona ner chanserna för en eventuell julisänkning. Den amerikanska inflationen kom in något högre än väntat när marssiffrorna publicerades, men det mest besvärande inflationsutfallet var kanske ändå att månadsutvecklingen mellan februari och mars blev 0,4 procent. Det är också snittet för de tre inledande månaderna på 2024 och ett, ur inflationssynpunkt, tydligt avsteg från slutet av förra året när månadsutvecklingen snarare överraskade åt det lägre hållet. Sammantaget har ovanstående bidragit till stigande marknadsräntor där exempelvis 10-åringen i USA har gått från 4,21% till 4,68% under månaden.

Vi har också sett oro för utvecklingen i halvledarsektorn efter rapporter från bland annat TSMC (Taiwan Semiconductor), och ASML. Dessa båda bolag är världens absolut viktigaste och mest ledande när det gäller produktion och utveckling av chip, tillsammans med Nvidia (som rapporterar senare i maj) förstås. Både ASML och TSMC rapporterade bra och bibehöll sina långsiktiga guidningar för marknaden. Däremot skruvade de ner den kortsiktiga volymtillväxten något, vilket räckte föar att marknaden skulle fälla dem båda. Ingenting får gå fel i den högt värderade sektorn.

Båda företagen gynnas av en växande AI-marknad. Meta kom också med en bra rapport men föll även den på de stora AI-investeringar man ska genomföra, vilket oroar marknaden. Vi har alltså fått en rekyl på de inledande starka börsåret 2024 under april, det återstår att se om Nvidia som ledde marknaden uppåt under 2023 kan lyckas med det samma i år.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.