Coronavirus och kvartalsrapporter i fokus

Coronavirus och kvartalsrapporter i fokus

Oron tilltar kring Coronaviruset, över 8000 fall är bekräftade varav bl.a ett i Finland. Världsindex föll med 1,6% under veckan efter en initial återhämtning.

Under torsdagen deltog Cicero Fonder på en välbesökt och inspirerande aktiekväll hos vår samarbetspartner Aktiespararna i Göteborg. Det är alltid lika roligt att komma ut och träffa aktieintresserade människor och delta i trevliga diskussioner.

Aktiemarknaden

Rapporterna fortsätter att komma in för det fjärde kvartalet och överlag får man säga att mottagandet är gott. Bl.a. H&M, Swedbank och Volvo har överraskat positivt på den svenska marknaden där våra fonder framför allt drog nytta av den positiva reaktionen i Swedbank. Det är inte uteslutet att förstärkningen i H&M fortsätter då aktien tillhör börsens mer kortade och med två positiva rapporter på raken i ryggen kan man anta att de negativa investerarna successivt kryper till korset.

Bland svenska bolag i portföljerna har framförallt läkemedelsbolagen Calliditas, Camurus och Oncopeptides utmärkt sig på ett positivt sätt efter bra nyhetsflöde och uppgraderingar från analyshus.

Veckans vinnare i de internationella portföljerna blir Microsoft som steg efter fin rapport. Framförallt roligt är de att se att de har lyckats fint när det gäller att slå sig in på lagringsmarknaden via molntjänster, en marknad som i USA tidigare har dominerats av Amazon.

Tristare var Facebooks rapport som framför allt visade på avtagande tillväxt, man visade upp den svagaste försäljningstillväxten sedan börsnoteringen och föll med ca 6%.

Makro

Veckan har dominerats av Coronavirusets spridning över världen och man får nog tyvärr medge att oavsett utvecklingen av själva sjukdomsförloppet kommer de ekonomiska tillväxteffekterna inte att bli försumbara. Världen har tidigare drabbats av bl.a. SARS  2002-2003 vilken också startade just i Kina.

Förhoppningsvis blir inte effekterna på börsen lika stora nu som då eftersom marknaderna sällan reagerar lika starkt för externa hot när de inträffar för andra eller tredje gången som Corona blir om man även räknar in Svininfluensan 2010. 2002-2003 föll börserna i genomsnitt runt 20% under en tremånadersperiod från december -02 till mars -03. Dock kan det vara intressant att studera andra variabler och under SARS-utbrottet föll både privat konsumtion och industriproduktion i Kina under inledningen av 2003 med ca 15% och dessa effekter är inte orimliga att vi får se i snarlik magnitud även denna gång då restriktioner och karantän helt enkelt gör det omöjligt att bedriva affärsverksamhet. Exempelvis har IKEA stängt alla varuhus i Kina och H&M en stor del av sina butiker i denna marknad som är bolagets tredje största.

Detta bakslag i den ekonomiska tillväxten kommer dessutom i ett känsligt läge där det fanns förhoppningar om att ledande ekonomiska indikationer skulle vända till det bättre. Nu ser det istället ut som om 2020 åtminstone inledningsvis kommer likna 2018 och 2019 med fallande ekonomiska prognoser. Nu ska man kanske inte se detta som ett större hot mot marknaderna i nuläget då vi upplevt liknande situationer de senaste åren med handelskrig, Brexit och mellanösternoro. Bolagen har fortsatt att leverera då centralbankerna stimulerar de underliggande ekonomierna och börserna har därmed presterat. Dock är det naturligtvis viktigt att inte sjukdomens dödlighet eskalerar och skapar ytterligare oro.

Räntor

FED lämnade som väntat räntorna oförändrade vid onsdagens räntemöte.

Centralbanken bedömer att den nuvarande penningpolitiska hållningen är lämplig för att stödja en uthållig expansion i den ekonomiska aktiviteten. ”Kommittén kommer att fortsätta bevaka effekterna av inkommande information för de ekonomiska utsikterna samtidigt som man utvärderar den lämpliga banan för ränteutvecklingen” säger man.

De amerikanska räntorna har fallit i veckan i kölvattnet av den, som det anses, ganska duvaktiga hållningen från FED samt oron för avtagande ekonomisk tillväxt på grund av virusoron.

Oron har också bidragit till starkare dollar, vilket är vanligt i orostider, trots fallande räntor. Amerikanska investerare är kända för att “ta hem” investeringar till USA i orostider vilket stärker dollarn.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.