Coronavirus och fallande börser

Coronavirus och fallande börser

Allt handlar för närvarande om Coronaviruset. På aktiemarknaden faller kurserna kraftigt i samband med att viruset sprider sig. Efter det att smittan har fått fotfäste utanför Kina föll Världsindex med 10,5% under veckan med endast en kort återhämtning under onsdagen.

Aktiemarknaden

Det är svårt att kommentera veckans kursrörelser ur ett bolagsperspektiv då börsfallet drabbar alla branscher skoningslöst. Den bransch som drabbas hårdast är flygindustrin där många väljer att avstå från resor. Läkemedelsindustrin borde klara sig bättre än genomsnittet på börsen men många läkemedelsbolag följer också med i börsfallet. Många bolag rapporterar även att de saknar insatsvaror och de finns en risk för att företag måste stoppa produktionen. Vi kan dock konstatera att Cicero Fonder klarar sig ganska bra i jämförelse med fondernas respektive jämförelseindex. Bland förlorarna hittar vi reserelaterade bolag som Delta Air och Expedia som vi har i de globala portföljerna. Vinnare är svårare att hitta men läkemedelsbolaget Gilead tillhör dessa då man utvecklar virusläkemedel som man hoppas kunna använda även för Coronaviruset. En studie på 1000 patienter med Coronavirus ska utföras i mars.

Makro

Veckan har dominerats av Coronavirusets spridning över världen och oavsett utvecklingen av själva sjukdomsförloppet kommer de ekonomiska tillväxteffekterna inte att bli försumbara. Den ekonomiska tillväxten kommer att bli negativ under det första kvartalet och tillväxtprognoserna kommer att skrivas ned. Det är dock för tidigt att säga om viruset kommer att leda till recession. Det beror på hur långvarig och omfattande spridandet av viruset blir och hur konsumenterna agerar. Om oron ökar ytterligare och konsumtionen minskar kan konjunkturen försvagas ytterligare. Om spridningen avstannar kan konjunkturen hållas uppe på nuvarande nivå och börsfallet blir en parentes.
Det är dock alldeles för tidigt att uttala sig om detta och det beror givetvis på hur regeringarna och centralbankerna agerar.

Vi försöker följa den vetenskapliga debatten och är i nuläget övertygade om att rädslan och oron för viruset är överdriven. Trots att COVID-19 är, enligt WHO:s data, mindre dödligt än andra Coronavirus såsom SARS och MERS, översållas medierna med larmrapporter. I likhet med vid svininfluensans utbrott 2010 visas TV-bilder på öde storstäder och sanerande utryckningspersonal i masker och skyddsdräkt.

Centralbankschefer världen över, med ECB och FED i spetsen, har varit ute och försökt lugna marknaderna med att understryka att man ännu inte ser skäl till att stimulera marknaden men att man är villig att göra detta om behov uppstår. Tyskland stimulerar redan lite ytterligare genom att temporärt tillåta högre kostnader för delstaterna. Hong Kong har delat ut 12 500kr till alla medborgare över 18 år för att stimulera konsumtionen.

Lite andra nyheter finns det faktiskt och Bernie Sanders tog definitivt ledningen i det demokratiska primärvalet efter segern i Nevada. När rösterna var räknade hade Bernie Sanders drygt 47 procent av rösterna, tvåa var Joe Biden med 21 procent. Pete Buttigieg hamnade på tredje plats med 13,7 procent före Elizabeth Warren med 9,6 procent. Det ska bli spännande att följa fortsättningen men frågan är om någon av de ovanstående kandidaterna har karisman att utmana Trump på allvar när det verkligen gäller. OECD bör fortsätta arbetet med globala regler för att beskatta digitala jättar som Google, Amazon och Facebook. Det uppgav G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer efter ett möte i Riyadh. OECD ska fram till juli förbereda ett förslag där man låter regeringar beskatta digitala företag där de gör affärer, snarare än i landet där de har sin skattehemvist. Förra året stoppades organisationens förslag av USA. Vi får se hur det går i år.

Räntor

Räntorna faller och kreditspreadarna går isär vilket är tecken på oro och investerares minskade förtroende för den ekonomiska tillväxten. Det är exempelvis anmärkningsvärt att se den amerikanska 10-åringen falla från 1,51% till 1,27% på fem handelsdagar. En annan negativ signal är den tilltagande negativa yieldkurvan där de korta räntorna står högre än de längre i flera fall vilket normalt är en signal om fallande tillväxt. Vi har haft detta scenario en tid men veckans oro har bidragit till eskalerande nivåer.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.