Corona fortsatt i fokus i takt med att sjukdomsfallen ökar

Corona fortsatt i fokus i takt med att sjukdomsfallen ökar

Marknaden har i veckan varit tvekande varannandagsmarknad med tvära kast upp och ned. Världsindex är på en vecka dock i princip oförändrad. Inledningsvis skedde en viss återhämtning efter förra veckans nedgång men mot slutet av veckan tog oron för hur stor ekonomisk påverkan Coronaviruset kan tänkas skapa under innevarande kvartal över.

Aktiemarknaden

Flygindustrin har det tufft. Internationella flygnäringslivsorganisationen IATA utropade globalt nödläge och spår att intäktsförlusterna från coronaviruset kommer summera till någonstans mellan 63 och 113 miljarder dollar för flygbranschen under året. Så sent som under natten mot torsdagen meddelade brittiska Flybe konkurs sedan coronaviruset blivit droppen som fått bägaren att rinna över och den nuvarande situationen hotar öka takten i antalet bolagssammanfall i branschen, sade IATA på torsdagen. Norwegian, SAS och amerikanska Southwestern hör till de flygbolag som hittills har sänkt sina prognoser och fler lär ansluta.

Cicero Fonder har under veckan valt att se över våra innehav och exponering och bland annat tagit ned risken i reserelaterade bolag inom flyg, hotell och bokningstjänster och vi har inte längre någon exponering inom dessa områden.

Bland veckans få ljuspunkter hittar vi på den globala sidan läkemedelsbolag som Gilead, Unitedhealth och Humana. Även bland våra speciellt utvalda hållbara bolag hittar vi vinnare i Arise, Eolus Vind och American Waterworks.

I de svenska portföljerna hittar vi vinnare i EQT och åter det säkra kortet Sinch som ingår djupare samarbete med Ericsson rörande 5G.

Makro

Analyshuset Pictet släppte på torsdagen en ny rapport över världsekonomin som sammanfattar den oro marknaden för närvarande brottas med. ”Vi står på randen till global recession. En ny chock adderas med Coronaviruset till alla gamla risker”. Coronaviruset tog över den handelsoro som tidigare skuggade analyshusets prognos för 2020 och skruvar ned den globala tillväxtprognosen från 2,8 procent till 2,5 procent och drar ned BNP-tillväxten för Kina, USA, EU och tillväxtländerna i Asien.  Rapporten efterlyser dock större samordning mellan centralbanker och regeringar världen över och G7-ländernas mindre handfasta uttalande imponerade inte. Pictet räknar med fortsatt räntefall för statsobligationer fram till juli.

Sannolikt kommer fler rapporter i stil med ovanstående och oavsett om de i slutändan får rätt eller ej bör man nog sluta sig till att de närmaste veckorna kommer att bli oroliga. Man bör vara lite försiktig fram till vidden av smittan blir lite tydligare. Det är i lägen som dessa vi hoppas kunna visa våra investerare fördelarna med bland- och räntefonder som kommer att klara sig bättre om börserna fortsätter att falla. Vi hoppas att investerare tar en titt på fonder såsom Cicero Avkastningsfond, Corporate Bond, Hållbar Mix och Cicero 0-50.

I Demokraternas primärval valde även Elizabeth Warren att kasta in handduken. Tidigare i veckan meddelade både Pete Buttigieg, Mike Bloomberg och Amy Klobuchar att de hoppar av sina respektive kandidaturer. Alla har sagt att de nu ställer sig bakom Joe Biden. Joe Biden ser nu ut att gå en hård slutkamp mot Bernie Sanders om att bli Demokraternas slutgiltiga kandidat.

Räntor

FED valde tillsammans med Australiens och Kanadas centralbanker att sänka sina styrräntor i syfte att stödja den ekonomiska utvecklingen i sina respektive länder. Följden blev fallande marknadsräntor, men också fallande valutor. USD är nu tillbaka kring 9,50 mot den svenska kronan. Vanligen brukar kristider leda till starkare amerikansk dollar när domestika investerare tar ned internationell risk. Den amerikanska 10-åriga räntan har nu halverats under loppet av några veckor och handlar på 0,83%, vilket är den lägsta nivån vi har sett i modern tid.

Följ oss via sociala medier:

Facebook         Instagram        LinkedIn

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.