Cicero Nordic Corporate Bond nominerad till årets räntefond

Cicero Nordic Corporate Bond nominerad till årets räntefond

I tuff konkurrens nominerades i går Cicero Nordic Corporate Bond av Morningstar till utmärkelsen Årets Fond i kategorin Företagsobligationsfonder. Vi gratulerar de duktiga förvaltarna Oscar och Thomas och håller tummarna för att de vinner.

Tidningen Affärsvärlden gjorde i onsdagens nummer en längre intervju med Peter Magnusson som, tillsammans med Bence Földi, förvaltar Cicero Sverige. Ta gärna en titt i tidningen som ganska bra förklarar hur fonden förvaltas. Cicero Sverige startade i mitten av september 2019 och har sedan start varit en av de absolut bästa svenska aktiefonderna på marknaden.

Marknaden har i veckan varit lite tvekande varannandagsmarknad. Världsindex är i princip oförändrad. I ena vågskålen har vi fina rapporter från det fjärde kvartalet och i den andra oro för hur stor ekonomisk påverkan Coronaviruset kan tänkas skapa under innevarande kvartal.

Aktiemarknaden

Några av veckans bästa svenska aktier är Scandic Hotels, Sinch och Avanza. Avanza stärktes framför allt av konsolidering i branschen, den amerikanska konkurrenten E-Trade blir uppköpt av Morgan Stanley. Detta visar på att storbanker har intresse av de moderna plattformsbaserade internetmäklarna, varför skulle inte det kunna hända i Sverige också? Scandic Hotels kom i likhet med Sinch med en fin rapport. Bäst i klassen blev Sinch efter en lysande rapport med en uppgång på 20%.

I de globala portföljerna hade vi fint stöd av våra särskilt utvalda hållbara placeringar. Pantburksbolaget Tomra, Borregaard och Vivint Solar gick alla upp mellan 10-20%.

Makro

De direkta farorna med Coronaviruset har under denna vecka fokuserats på de ekonomiska, som kan tänkas drabba Kina men även företag med kinesisk exponering eller som är beroende av kinesiska underleverantörer. Apple vinstvarnade tidigt under veckan för det första kvartalet på grund av mindre försäljning i Kina. Även Air France följde efter då viruset också har påverkat flygandet. Vi kommer med all säkerhet att få se mer av dessa varningar och frågan är om marknaden klarar av att absorbera detta som en isolerad händelse som kan räknas bort, eller om Coronaviruset slutligen leder till en vinsthemtagning på börserna.

Andra exempel på att investeringsviljan kanske avtar lite var exempelvis att vi såg ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin sjönk i februari. Indexet över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, sjönk till 8,7 i februari jämfört med 26,7 i januari.

En av de börsdrivande faktorerna som vi har lutat oss mot under en längre tid är centralbankernas expansiva penningpolitik och det är därför viktigt att lyssna på vad de säger. Federal Reserve anser att den rådande penningpolitiska inriktningen bör kvarstå. Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 28-29 januari, där styrränteintervallet lämnades oförändrat vid 1,50-1,75 procent. Enligt Fed skulle en oförändrad räntenivå innebära att kommittén får “tid för en mer fullständig bedömning av de pågående effekterna på den ekonomiska aktiviteten under förra årets övergång till en mer stöttande politik”.

EU:s handelskommissionär Phil Hogan hoppas att nå ett preliminärt minihandelsavtal med USA före den 18 mars. Phil Hogan sade på onsdagskvällen att det var ett gott tecken att USA i fredags beslöt att skjuta upp höjningen av strafftullar på Airbus till just den 18 mars. Höjningen är till 15 procent från 10 procent. Miniavtalet skulle bygga på det ramavtal som Donald Trump och förre kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker slöt den 25 juli 2018. Den överenskommelsen gällde att starta förhandlingar för att sänka eller slopa industritullar, avhålla sig från nya strafftullar, ömsesidigt erkännande av produkttester, ökad amerikansk export av flytande naturgas (LNG) till EU, samt samarbete för att reformera Världshandelsorganisationen WTO. Det ska bli spännande att följa denna utveckling.

Räntor

Marknadsräntorna faller i kölvattnet av Coronaviruset. Aktiviteten är dock ganska hög med flera emittenter som kommer till marknaden. Vi har bl.a. deltagit i en transaktion i Corem under veckan.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.