Cicero Fonder önskar God Jul

Året lider mot sitt slut och en viss försiktighet råder på marknaden. Marknaden oroar sig för avtalslös Brexit samt muterat C19 virus. Världsindex är ned med omkring en procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Midsona som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan under 2019.  Bolaget tillhandahåller primärt ekologiska och nyttiga livsmedel men även en del kringprodukter i det hälsosamma segmentet. Bland bolagets varumärken märks bland annat Friggs, KanJang och Kung Markatta men även exempelvis Compeed. Intressant för 2021 är att bolaget nu investerar i Spanien för att tillverka växtbaserade köttalternativ i likhet med bland annat det amerikanska bolaget Beyond Meat. Dagens Industri tog i veckan upp aktien till bevakning under rubriken ”Midsona är en klar kandidat för den som vill investera hållbart”. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. Resultatet hittills skäms inte för sig då aktien är upp drygt 50% sedan investeringen inleddes.

Veckans händelse

Måndag var första dagen för Tesla som medlem av S&P 500, men aktien handlades dock ned -6.5%. Detta efter en gigantisk sluthandel i aktien i fredags, då mängder av indexfonder köpte in sig i aktien som då steg 6%. Fredagens omsättning i Tesla var rekordhöga 148 miljarder dollar – mer än 10 gånger högre än snittet, som sedan en tid tillbaka gjort att aktien med råge passerat Apple som världens mest omsatta. Värderingen på Tesla framstår som svindlande i jämförelse med andra biltillverkare. Telsa värderas till knappt 600 MDR USD vilket är ungefär lika mycket som Ford, Honda, BMW, Dailmler, GM, VW och Toyota tillsammans!!!

Veckans spaning

För att hålla oss kvar vid ovanstående ämne fick vi höra att Apple går framåt med självkörande bilteknik. Teknikbolaget siktar på att producera ett passagerarfordon år 2024 som kan innehålla egentillverkad batteriteknik. I Car kanske?

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Midsona, Sinch, Avanza och Electrolux Professional som alla gått fint och stigit mellan 2%-8%. Sverigefonden har haft en fin vecka och slagit sitt jämförelseindex med 1,45%.

Globalt sticker Sunrun ut mest med en uppgång på 11% trots en kort vecka. I övrigt är det roligt att se att även plats två och tre globala portföljerna också knips av våra invalda hållbara bolag, Midsona som vi presenterar ovan samt Vestas Wind med uppgångar på 5%-8%.

Veckans Viktigaste

Pandemin tar ny fart och leder in marknaden i ny oro inför årsskiftet. Som vi alla hört handlar det dels om allmänt högre virus spridning men också dels om oro för den muterade, mer smittsamma virusstammen som upptäckts i Storbritannien. Följden har blivit att Europa har stängt sina gränser mot önationen i ett försök att dämpa spridningen.

Donald Trump hotar att använda sitt veto mot stödpaketet som godkändes av båda kongressens kammare på måndagen. Presidenten vill se att direktutbetalningarna om 600 dollar höjs till 2.000 dollar för alla amerikaner och kallade den nuvarande nivån “löjligt låg”. I lagen ingår också finansiering för budgetåret 2021 om 1.400 miljarder dollar. Om kongressen inte lyckas godkänna en ny tillfällig förlängning av finansieringen eller upphäva presidentens veto riskerar man en ny nedstängning av viss federal verksamhet.

Veckans räntespaning

Det har varit halvvecka innan jul och således väldigt lugnt på den nordiska kreditmarknaden. Inga emissioner har gjorts.

På bolagsfronten kan noteras att Nordic Credit Rating placerar kreditbetyget för Offentliga Hus på sin bevakningslista för en eventuell höjning.

Detta efter SBB:s bud förra veckan då man bjöd för 54% av aktierna i bolaget. Detta innebär att ratingen på bolaget sannolikt kommer höjas med ett eller två snäpp inom 90 dagar, givet att SBB:s bud går igenom.

Det nuvarande kreditbetyget på Offentliga Hus är BB.

Vi äger Offentliga Hus obligationer i våra fonder Nordic Corporate Bond och Hållbar Mix så det är positiva nyheter för det båda fonderna!

Slutligen

Vi får hoppas att 2021 blir året då C19 besegras. Vi vill med dessa ord tacka alla våra kunder för förtroendet att få förvalta era investeringar och försäkra er om att vi aktivt kommer att verka för att på bästa sätt bidra till en god och hållbar avkastning. Vi vill slutligen önska alla våra kunder en God Jul och ett Gott Nytt år från förvaltarteamet på Cicero Fonder.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.