Fonden har funnits sedan 13 september i fjol. Ni har ganska många innehav – hur ser urvalsprocessen ut?

– Den är baserad på en kvantitativ modell som tittar på faktorer såsom vinsttillväxt, direktavkastning och olika kassaflödestillväxtmått. Vi har också adderat en möjlighet att fånga lite mer kortsiktiga trender vad gäller exempelvis förändringar i analytikerestimat. Vi har runt 65 bolag i fonden, och under det gångna halvåret har vi redan hunnit byta ut en tredjedel och omsättningsgraden kommer att förbli relativt hög. Kvantitativa portföljer har fungerat bra för vår globala förvaltning, och då tänkte vi att vi kunde fokusera på det i vår Sverigefond, vilket har gått jättebra. I den kortsiktiga delen har vi 15 bolag, i den långsiktiga portföljen ligger innehav som Avanza, Intrum, Bravida och Atlas Copco.

Intrum är också en av börsens mest blankade aktier, hur tänker ni där?

– Vad jag har förstått tror en del utländska hedgefonder att Intrum får mindre och mindre för pengarna när Intrum köper låneportföljer, eftersom konkurrensen hårdnar. Men vi tycker att Intrum har en bra och stabil modell och en erfarenhet som vida överstiger de nordiska konkurrenterna som exempelvis Hoist.

Avanza är er absolut största övervikt – varför?

– Vi tror att Avanza kommer vara bäst i klassen på lång sikt. På kort sikt gynnas de av den räntehöjning som Riksbanken kom med nu, när de höjde reporäntan till noll. Det gynnas ju alla banker av, men effekterna i de andra bankerna kommer att bli mindre eftersom konkurrensen är så hård bland dem. Då är det mer positivt för Avanza som är en uppstickare på bolånesidan. Vi tror även att Avanzas bolåneben kommer att öka. Därtill kommer vi att få se lättnader i reglerna kring flytt av pensionskapitalet, så att även andra än de traditionella aktörerna kan sno åt sig en del av den kakan.

Atlas Copco har gjort flera förvärv på senare tid och ingår också i er långsiktiga del av portföljen – men aktien börjar bli ganska dyr, eller?

– Hade Atlas varit ett vanligt verkstadsbolag hade vi kanske tyckt att värderingarna var lite för höga, men vi är positiva till deras vakuumdel och tror på halvledarindustrin. Kina har sagt att de ska vara ledande inom den sektorn, vilket gynnar Atlas som får fler order när modernare kapacitet för tillverkning av halvledare byggs.

Apropå teknik så har ni också Sinch i portföljen – varför?

– Det är ett mjukvaru- och molnbaserat bolag som kan skalas i det oändliga, det kan växa mer än folk tror. De har säkert tuff konkurrens, inte minst från stora aktörer. Windows försöker med sin Teamviewer, sedan finns Slack och Whatsapp som också handlar om att förbättra kommunikationen mellan företag och kunder. Men kan Sinch få ett fotfäste hos stora amerikanska kunder, som de säger att de har, så kan det växa där, från bolag till bolag.

Under 2020 hoppas bioteknikbolaget Calliditas Therapeutics på resultat från en viktig fas 3-studie under det fjärde kvartalet. Varför har ni bolaget i portföljen?

– Som investerare bettar man här inte på ett preparat, utan snarare en produkt som går ut på att leverera ett beprövat läkemedel. Det får medicinen dit den ska, det går inte via magsäcken utan levereras i stället exakt dit den ska i tarmen och kan på så sätt bidra till effektivare behandling och mindre biverkningar. Det är ett nytt tekniskt sätt att leverera beprövad medicin och är inte något läkemedel som ska bli godkänt.

En av den här rapportflodens stora skrällar var H&M, har vändningen kommit nu?

– Det har vänt litegrann så till vida att de inser att de måste ta tag i logistisk och lager, de har också mindre serier och har diversifierat koncepten. Nu är jag inget modelejon, men som portföljen ser ut är det attraktivt. Men konkurrensen kommer att vara superhård. Om man tycker att H&M har haft det jobbigt borde man kolla på deras konkurrenter såsom Gap eller Macy’s. Jag tror inte vi får tillbaka det gamla H&M med en bruttomarginal på 50 procent och en tillväxt på 10 procent, därför kan man inte heller förvänta sig de tidigare multiplarna. Med den nya vd:n är det kul att de har tagit någon som kan bolaget utan och innan, Med det sagt tror jag inte att vi ska förvänta oss någon kursdubbling men inte heller någon kurshalvering.

2020-02-19 07:00
Av: Helene Rothstein
Affärsvärlden

För att komma till artikeln på Affärsvärldens hemsida, klicka här.