Aktiemarknaden
Vi har fått de första rapporterna för det fjärde kvartalet och som vanligt inledde de amerikanska bankerna. Utfallet har varit lite varierat då te.x. Wells Fargo och Goldman Sachs har kommit in sämre, medan JP Morgan, Citi och Morgan Stanley har lyckats bättre. Det är framförallt tradingresultaten som har varit bättre, medan privatkundsrelaterad in- och utlåning har varit sämre. Cicero har mycket få av de stora amerikanska bankerna i fondportföljerna och fokuserar istället på investmentrelaterade finansiella institut. Av ovanstående äger vi därför endast Morgan Stanley, vars aktie blev en av veckans bästa med en uppgång på 8%.
Även Pennon (drivet av KKR uppköpsrykten), Pandora samt våra extra hållbara favoriter Tomra och Scatec Solar tillhör veckans bästa med uppgångar på 7-8%.
Traditionellt är, som ni vet, halvledarebolag viktiga för oss och vi har de senaste veckorna fått se ett antal positiva vinstvarningar i sektorn. Därför var det skönt att marknadsledaren Taiwan Semiconductor lyckades infria förväntningarna på torsdagsmorgonen. Förväntans-bilden var högt ställd, så uppgången blev begränsad men trots allt positiv.
I Cicero Sverige kan vi främst glädjas åt vårt ägande i SOBI, som är upp 21%.
Makro
Vid en pressträff på torsdagen sänkte finansminister Magdalena Andersson regeringens tillväxtprognos och räknar nu med att Sveriges BNP ökar 1,1 procent 2020 och 1,6 procent 2021. I höstbudgeten räknade regeringen med att BNP skulle öka 1,4 procent i år och 1,8 procent 2021. Magdalena Andersson konstaterar att efter ett par år av hög tillväxt började den svenska konjunkturen under förra året mattas av. Handelskonflikter har dämpat världshandeln, vilket påverkar svensk varuexport och osäkerheten i världsekonomin minskar investeringsviljan, både i Sverige och i andra länder.
Inbromsningen i ekonomin syns även på arbetsmarknaden. Både sysselsättningen och arbetskraften ökar fortsatt under de kommande åren, men en svagare efterfrågan håller tillbaka sysselsättningsgraden samtidigt som fler söker sig ut på arbetsmarknaden vilket leder till ett högre arbetskraftsdeltagande. Arbetskraftsdeltagandet och sysselsättnings-graden i åldersgruppen 20-64 år i Sverige är fortsatt högst i EU och på nivåer vi inte sett i Sverige sedan innan 1990-talskrisen.
Sverige har sedan 2014 en minskande skuldkvot och har därigenom byggt upp en välfärdsreserv. Det sistnämnda är något vi har adresserat i detta forum tidigare såsom väl konservativt. Vi anser att stimulans i form av traditionell finanspolitik med satsningar inom exempelvis infrastruktur eller förnyelsebara energikällor, borde ha genomförts för länge sedan för att skapa möjligheter att undvika den svacka Magdalena nu prognostiserar.
Den amerikanska ekonomin fortsatte att växa i “blygsam takt” under de sista sex veckorna av 2019. Det uppges i den amerikanska centralbanken Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen. Två distrikt rapporterade tillväxt som var bättre än genomsnittet. Konsumtionen ökade i en blygsam till måttlig takt, där en del distrikt såg en viss uppgång från tidigare period. Helghandeln var totalt sett relativt solid, där flera såg en ökad betydelse av näthandeln. I sin helhet kan vi inte tolka ovanstående som annat än helt i linje med de försiktiga förväntningarna om oförändrad till sänkt ränta i USA på kort- och medellång sikt.
Representanthuset i USA har röstat ja för att ta riksrättsförfarandet mot president Donald Trump vidare till Senaten. Riksrättsprocessen rör två punkter och rättegången mot Trump kommer att inledas i Senaten på tisdag. Den väntas ta flera veckor och vi vill bara påminna om att i Senaten, som dessutom har republikansk majoritet, krävs kvalificerad majoritet för en fällande dom. Många anser därför att det är mycket troligt att Trump slutligen frias och går stärkt in i valrörelsen med en friande dom i ryggen som dessutom kommer att stärka hans popularitet då han ju av domstol kommer att ha ansetts som ”oskyldig” i allmänhetens ögon.
Räntor
Vi har sett små rörelser på räntemarknaden. Den amerikanska dollarn har dock fortsatt att stärkas i kölvattnet av bl.a. lite bättre arbetsmarknadsstatistik. |